Initiativa legislativa: Pagubitii in accidente de vehicule ar putea sa-si recupereze prejudiciul de la propriul asigurator RCA

Initiativa legislativa: Pagubitii in accidente de vehicule ar putea sa-si recupereze prejudiciul de la propriul asigurator RCA

Spread the love

Asiguratorii ar putea fi obligati sa plateasca daunele suportate de propriii asigurati RCA din vina tertilor, daca un proiect de modificare a Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania va trece de Parlamentul Romaniei.

Initiativa de modificare a actului normativ a fost inaintata de Deputatul neafiliat Daniel OAJDEA, care a mentionat ca o va depune spre demararea procesului legislativ in cursul zilei de 14 ianuarie.

“Propun modificarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania astfel incat firma de asigurari sa-l despagubeasca pe cel cu care are contract si ulterior sa recupereze banii de la asiguratorul autovehiculului vinovat de producerea accidentului sau de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii. Astfel, asiguratii beneficiaza de protectie reala si sunt motivati sa incheie polita RCA la firme responsabile”, a afirmat Daniel OAJDEA.

“In prezent, persoana pagubita trebuie sa se lupte cu diverse firme de asigurari pentru a putea beneficia de reparatia vehiculului. Multe dintre acestea fie intarzie procesul de despagubire, subevalueaza paguba sau apeleaza la service-uri care fac o reparatie ieftina si de proasta calitate”, a mai precizat Daniel OAJDEA.

“Acest sistem nu ofera o competitie reala intre asiguratorii de pe piata auto din Romania, si a facilitat ramanerea pe piata a unor asiguratori care ofera servicii de proasta calitate si inseala pagubitul”, a mai spus el.

O alta prevedere vizata este legata de modificarea conditiilor de functionare ale Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, care va trebui sa despagubeasca asiguratorul sau victimele persoane fizice in maxim 20 de zile de la solicitarea acestora.

Propunerile inaintate confera practic politelor RCA caracteristici specifice unei polite CASCO si contureaza o varianta mult simplificata a sistemelor de decontare directa pe RCA functionale in cateva state europene, fara a reglementa insa procedura si conditiile de compensare intre asiguratori. Modificarea vizata vine in linie cu propuneri similare anuntate recent si de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

De asemenea, din perspectiva Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, ar aduce modificari importante fata de modul sau actual de functionare.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x