Cum evolueaza numarul daunelor in lunile de iarna fata de sezonul cald?

Cum evolueaza numarul daunelor in lunile de iarna fata de sezonul cald?

Spread the love

Numarul si severitatea daunelor produse iarna si vara difera de la o companie de asigurari la alta, in functie de clientii fiecareia, insa, per ansamblu, iarna pare a fi marcata de mai multe accidente auto usoare, in timp ce vara creste numarul daunelor severe.

La GROUPAMA Asigurari, pe segmentul RCA, nu exista o diferenta vizibila intre numarul daunelor din vara si cel din iarna, astfel incat cele din intervalul iunie – august 2015 fiind cu aproximativ 2% mai putine decat cele din decembrie 2014 – februarie 2015. Insa, o diferenta mai pregnanta intre cele doua perioade de raportare apare la categoria Casco, unde s-au inregistrat cu 17% mai multe dosare de dauna vara comparativ cu iarna.

In cazul UNIQA Asigurari, pe portofoliul RCA, iarna s-a inregistrat cel mai mare numar de dosare de dauna – 3.606, fata de 2.244 in vara. In acelasi timp, pe segmentul Casco, valorile inregistrate in cele doua anotimpuri au fost apropiate (7.761) comparativ cu iarna (7.693).

Conform reprezentantilor UNIQA, din punct de vedere al severitatii daunelor, iarna se inregistreaza cu 42% mai multe daune majore comparativ cu vara pe RCA si cu 39% mai multe pe CASCO. Pentru a analiza severitatea, societatea a luat in calcul daunele majore a caror valoare a fost mai mare de 15.000 lei.

Situatia este insa inversa la GROUPAMA, unde severitatea daunelor creste vara. “Valoarea daunelor auto si property din vara este cu aproximativ 8% mai mare decat cea din iarna. O posibila explicatie a cresterii numarului de evenimente auto, precum si a cresterii gravitatii lor in timpul verii o constituie faptul ca, din cauza concediilor, creste considerabil numarul participantilor la trafic, iar viteza de deplasare a acestora este mai ridicata decat iarna. Vara creste numarul de accidente grave, in afara localitatilor, accidente care se produc la o viteza mai mare, rezultand avarii considerabile”, au explicat oficialii companiei pentru 1asig.ro.

Pe parcursul unui an, pentru GROUPAMA, anotimpul cu cele mai multe daune auto avizate este vara. La UNIQA, toamna s-a inregistrat cel mai mare numar de dosare Casco (8.439 dosare), iar primavara cel mai mic numar de dosare (6.799).

In ceea ce priveste asigurarile facultative de locuinte, numarul daunelor este mai mare in lunile calduroase. Astfel, UNIQA a inregistrat 401 dosare de dauna in anotimpul cald si 282 in cel rece, iar GROUPAMA a aratat ca vara sunt cu 6% mai multe daune, precizand ca majorarea numarului de daune este cauzata in special de fenomene naturale (furtuni, vijelii), care apar cu o frecventa si o intensitate mai ridicate vara.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x