Cat costa decontarea directa pe RCA?

Cat costa decontarea directa pe RCA?

Spread the love

Norma RCA – de aplicare a prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie – da posibilitatea asiguratilor RCA sa isi repare masina in baza propriei polite, insa soferii vor plati suplimentar pentru aceasta clauza.

Decontarea directa presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

Pana la 1 octombrie, asiguratorii vor incheia un acord de reglementare a decontarii directe, pe care o vor oferta obligatoriu, la un cost suplimentar, optiunea cumpararii acesteia revenind clientului.

In prezent, in oferta unui important broker de asigurare de pe piata locala apar doar doua companii de asigurari, parte ale aceluiasi grup international, care ofera si decontare directa. Tariful aplicabil este diferentiat pe categorii de vehicule si poate incepe de la zeci de lei si sa ajunga la sute de lei pe o perioada de un an.

Pentru a exemplifica, am facut cateva calcule punctuale, atat pentru persoane fizice, cat si pentru cele juridice.

De exemplu, in cazul unei persoane fizice, in varsta de 33 de ani, detinatoare a unui autoturism Kia, Cilindree – 1591, inmatriculat in Bucuresti, va achita, pentru clauza de decontare directa, catre primul asigurator, 22,5 lei daca incheie o polita RCA pe 6 luni sau 45 lei pentru o polita pe 12 luni. Aceeasi persoana, va plati celui de-al doilea asigurator, 85 lei sau 170 lei, in functie de perioada contractului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Tabel1-24aug2017.png

Am analizat si tarifele pentru o persoana jurifica, din judetul Ilfov, posesoare a unui Volkswagen cu un motor de 1896 Cilindree. Aceasta va plati in plus, pentru o polita RCA cu decontare directa, catre primul asigurator – circa 29 lei la asigurarea masinii pentru sase luni si circa 58 lei pe 12 luni. Al doilea asigurator practica acelasi tarif pentru decontarea directa ca in cazul unei persoane fizice, respectiv 85 lei sau 170 lei.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Tabel2-24aug2017.png

In Legea RCA, decontarea directa este definita ca “serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, care se oferteaza obligatoriu de catre asigurator, iar achizitia acestuia este optionala de catre asigurat”.

Decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
b) vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
c) prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
d) ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
e) prejudiciile exclud vatamarile corporale.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x